Hirsikehikon nosto

Nyt alkoi varsinainen rakennustyö. Arvilasta löytyi vanhoja hirsityöhön sopivia työkaluja. Yksi tärkeä työkalu oli hirsipora. Jokaiseen hirteen porattiin päähän reikä ja tapitettiin kiinni toiseen hirteen. Näin seinälle saatiin tukevuutta lisää.

Vaativin työvaihe oli ehdottomasti hirsikehikon pienentäminen 30m2:ksi. Sehän vaati uusien hirsisalvoksien teon. Päädyimme siihen, että kavennamme mökkiä. Ilman moottorisahaa tuollaista urakkaa emme olisi tässä ajassa selvittäneet millään. Jokainen talkoomies saattoi nyt kokeilla millaista oli hirsisalvoksen teko. Meillä työn teki haastavaksi se, että vain salvoksen toista hirttä lyhennettiin. Oli tosi haastavaa saada tämä uusi salvos sopimaan toisen 1800-luvulla tehdyn kanssa. Ihanalla tavalla 2000-luvun työmiehet kohtasivat 1800-luvun kollegansa.

Rakennustyömaalla oli myös vanha saha 1900-luvun alkupuolelta, silläkin hirsisalvoksia sahattiin lähinnä näytösluontoisesti. Sahaajat myönsivät heti, ettei ottaisi koko projektia tehdäkseen käsisahalla.

Meillä ei ollut rakennustyömaalla käytössä minkäänlaista nosturia, joten kaikki hirret nostettiin ylöskin miesvoimin. Kurkihirren nostokin vaati muutaman miehen paikalle. Se oli tarkoitus nostaa konevoimin, mutta kun konetta ei kuulunut paikalle, Arvilan Heikki ja Saarelan Esko nostivat sen paikalleen kahteen mieheen. Jokainen talkoomies tunsi fyysisen työn varmasti lihaksissaan.

<<Takaisin