Ennustiko tämä jo tulevaa Myllytupa-projektia?

Kaikki alkoi eräänä päivänä heinäkuussa 2004
15 - 17.7.2004 - Sutelan talon purkutalkoissa
Loppukesä / alkusyksy 2004 ideointia
Vieraita tutustumassa Keltin myllyhistoriaan 18.10.2004
Lausunto Kymenlaakson Maakuntamuseolta 2.11.2004
Olemme yhteydessä maanomistajaan - UPM Kymmene Oy:öön
Keltin Nuoret ry tulee virallisesti projektiin 23.1.2005
Projektille nimetään "henkilökunta"
Lauantaina 24.9.2005 - projektin esittely rannassa
Rakennuspäiväkirjat - varsinainen rakentaminen alkoi syyskuussa 2005
HipHeiHurraa ja Harjakaiset 11.11.2005
Juha Hakkaraisen fiktiivinen kuvaus Myllytuvan rakentamisesta (pdf-tiedosto)

Kaikki alkoi eräänä päivänä heinäkuussa 2004

- Arvilan Heikki istuu kiikkutuolissa verannalla ja lukee lehteä - kun puhelin soi

- Heikki vastaa puhelimeen

- Riitta Noriola-Eskola: "No , ihana kun tavoitin sut , oletkos töissä vai voitko jutella vähän."

- HA: No moi Riitta, täshän miä kotoon istuskelen.

- Riitta: "Kuule Heikki , kun mulla olis nyt tiedossa sellainen vanha hirsikehikko, joka on ollut kuulemma yli sata vuotta sitten Keltin mylly ja jonka tulva on vienyt. Tiedätkös sinä mitään tällaisesta tarinasta."

- HA: "Jaa, mielenkiintoista. Kyllähän miä sellaisen tarinan olen kuullu. Missäs sellaiset hirret mahtaa olla"

- Riitta: Ne on tuossa Myllykosken rantatien varressa ja olisi saatava nopeasti pois kaivinkoneen alta, kun siihen rakennetaan pyörätietä. Kiinnostaisikohan ne Kelttiläisiä ja saiskohan sieltä apuvoimia purkuhommiin, kun ei ole kun muutama päivä aikaa siirtää ne pois.

- HA: "Onhan ne pelastettava, miä yritän järjestää apua. Katotaan sitten mitä niillä tehdään."

15 - 17.7.2004 - Sutelan talon purkutalkoissa

Keltistä apujoukkoja purkutalkoisiin löytyi; Arvilan Heikki itse, Virtalan Mikko ja Arvilan Annikki. Lisäksi mukana töissä hikoili Riitan mies Seppo Eskola ja heidän perhetuttunsa Matti Pursiainen. Heinäkuun kuumimmat hellepäivät sattuivat tuohon kolmen päivän jaksoon, jolloin hirsikehikko purettiin.

Talkoopölyt saattoi huuhdella vieressä virtaavassa Kymijoessa, tosin Annikki taisi olla ainoa, joka sinne uskaltautui.

Ensimmäisenä purkupäivänä paikalle tuli mies, joka keräili vanhoja tulitikkurasioita ja lehtiä. Hän kysyi, että voisiko hän tutkia vintin puruja. Annoimme hänelle luvan, mutta samalla houkuttelimme hänet mukaan talkoisiin. Kyllä hän muutaman tovin malttoi talkoissa mukana puuhatakin. Harvinaisen pitkänä miehenä hän oli mainio purkamaan ulkopuolelta yläpuolen laudoitusta.

Kun olimme purkaneet hirret esiin, numeroimme ne mahdollisimman tarkasti. Omasta mielestämme kyllä, mutta myöhemmin ilmeni, että tarkat digikuvat vielä jokaisesta seinästä ja numeroista erikseen olisi helpottanut työtä sitten myöhemmin kasaamisvaiheessa paljon.

Hirret ajettiin Keltin Arvilaan ja taaplattiin ja peiteltiin odottamaan….mitähän?

Alkuun

Loppukesä / alkusyksy 2004 ideointia

Arvilan Heikki ja Annikki ideoivat ja miettivät mahdollista käyttöä hirsille. He lukivat ja tutkivat, mitä historian kirjat kyseisestä myllystä kertovat. Pikkuhiljaa alkoi muotoutua ajatus pystyttää mylly syntysijoilleen. Silloin tosin kaikki luulivat, että oli kyseessä alamyllyn eli Arvilan rannassa aikanaan olleen myllyn hirret. Mutta myöhemmin Kuusankosken kaupungin museoamanuenssi Kimmo Seppäsen tutkimukset toivat selvennystä asiaan. Molemmat myllyt olivat lähteneet tulvien mukana. Ensimmäisenä irtosi Myllytuvan esiäiti, Keltinkosken mylly, yläkoskesta ja sitten vuotta myöhemmin 1899, puolestaan alamylly Arvilan rannasta. Alamylly otettiin talteen jo aiemmin ja siitä oli rakennettu talo Kelttiin ns. Ropakonmäelle. Mutta Keltinkosken mylly sai purjehtia rauhassa Myllykoskelle asti.

Heikki Arvila keskusteli ensimmäisen kerran Keltin Nuoret ry:n kiinteistövastaavan Saariston Mikon ja toiminnanjohtajan Juha Hakkaraisen kanssa KeNu:n halukkuudesta lähteä mukaan projektiin.

14.9. Annikki Arvila oli ensimmäisen kerran yhteydessä Pohjois-Kymen Kasvuun ja siellä Tiina Raukkoon ja tiedusteli olisiko projektilla mahdollisuutta saada ALMA - rahoitusta. Tiina ei ollutkaan enää heillä töissä, mutta Annikki sai vastauksen toiminnanjohtaja Anne Mettälältä

Hei!
Kurkistimme kotisivuillanne olevaan aineistoon. Pienellä viilauksella voi asian saada käännettyä näiden ALMA -rahan pykälien vaatimusten mukaiseksi. jne…

14.9. Annikki Arvila oli yhteydessä Heidi Rajalaan Kymenlaakson Ammattikorkeakoulun perinnerakennusyksiköstä ja tiedusteli olisiko sieltä mahdollisuus saada apua hirsirakentamiseen. Hän lähetti 1.12. seuraavan viestin vastaukseksi:

Hei!
Anteeksi, että vastaus tulee näin myöhään. Olen nyt selvitellyt asiaa, ja valitettavasti emme pysty kokonaisvaltaisesti ainakaan liittymään projektiinne. Olen kuitenkin saattanut asian tiedoksi opiskelijoille, jotka mahdollisesti voisivat olla mukana projektissa esim. tietyn toteutuksen osalta, samoin laitoin juuri asian tiedoksi yhdelle opettajistamme, joka opettaa Porvoossa kylläkin. Meille tulee lukuisia asiakaskyselyjä ja yhteydenottoja, siksi näin myöhäinen asian selvittely. Hyvää syksyn jatkoa! Terveisin, Heidi R.

Alkuun

Vieraita tutustumassa Keltin myllyhistoriaan 18.10.2004

Keltin Myllytuvan projektisuunnitelmaan kävivät tutustumassa 18.10.2004 Kymenlaakson Maakuntamuseon rakennustutkija Timo Lievonen, Kuusankosken vapaa-aikakeskuksen johtaja Tuula Typpö, Kuusankosken Museoamanuenssi Kimmo Seppänen. Mukana myös yrittäjä Riitta Noriola-Eskola sekä Kelttiläisiä; Arvilan Heikki, Matti ja Annikki. Samalla katsastettiin vanhoja myllynpaikkoja ja mietittiin mahdollisista Myllytuvan sijaintipaikkaa.

Lausunto Kymenlaakson Maakuntamuseolta 2.11.2004

Saimme oheisesta lausunnosta tukea omalle projektillemme.

Olemme yhteydessä maanomistajaan - UPM Kymmene Oy:öön

Optimaaliseksi pystytyspaikaksi alkoi siis muodostua Keltinkosken ranta, myllyn entinen sijaintipaikka. Kaikki Keltin voimalaitoksen yläpuoliset rannat oli aikanaan voimalaitoksen perustamisen myötä lunastanut UPM Kymmene Oy. Aloitimme neuvottelut heidän kanssaan. Olimme ensimmäiseksi loppuvuodesta 2004 yhteydessä UPM:llä johtaja Eero Niinikoskeen. Projekti vei aikaa, mutta vihdoin elokuussa 2005 saimme solmittua vuokrasopimuksen UMP Kymmene Oy:n kanssa.

Keltin Nuoret ry tulee virallisesti projektiin 23.1.2005

Keltin Nuoret ry:n vuosikokouksessa 23.1.2005 Kymen Paviljongilla tehtiin virallinen päätös siitä, että KeNu lähtee toteuttamaan projektia.

…kokouspöytäkirjan 11§

Annikki Arvila toi esille Myllytupa hankkeen ja esitteli sen. Keskustelujen jälkeen päätettiin lähteä toteuttamaan projektia. Selvitetään rahoitusta ja haetaan maaseudun kehittämisohjelman tukea. Hanketta vie eteenpäin Annikki Arvila ja Riitta Saarela. Hankkeen dokumentit nähtävillä Annikki Arvilalla ……

Alkuun

Tässä historiallisessa kokouksessa olivat pöytäkirjan mukaan läsnä: Heikki Arvila, Mikko Saaristo, Olli Kailio, Juha Hakkarainen, Riitta Saarela, Esko Saarela, Matti Arvila, Annikki Arvila ja Mikko Virtala.

Projektille nimetään "henkilökunta"

Hallituksen kokous 17.04.2005 klo 18.00 Kymen Paviljonki

"Valittiin Myllytupa - projektille vastuuhenkilöt:

Projektipäällikkö: Mikko Virtala
Hankintapäällikkö: Olli Kailio
Rakennusvastaava, valvovamestari: Mikko Saaristo
Talkooisännät: Juha Hakkarainen ja Esko Saarela
Nuorten rakentajien työnjohtaja: Mikko Lautamatti
Muonitusmestarit: Martat (ehdotetaan) ja emot
Kirjanpito: Annikki Arvila
Netti ja tiedotus: Annikki ja Heikki Arvila
Valokuvaus: Heikki Arvila
Videokuvaus: Kouvolan Videokuvaajat ry
Avustava konsultti: Harri Kuoppala

Lauantaina 24.9.2005 - projektin esittely rannassa

· Juhan tekemä kutsu

Paikalla oli projektia esittelemässä Annikki Arvila, Juha Hakkarainen ja Mikko Saaristo.

Yleisöä tuli veneelläkin yläjuoksulta; Sini Leinonen, Hannu Naumanen ja Seppo Matikainen. Maata myöten projektiin tutustuivat mm. Matti Hyytiäinen sekä Saarelan Eila ja Pentti. Kaikista heistä kehkeytyi innokkaita ja aikaan saavia talkoolaisia.

Rakennuspäiväkirjat - varsinainen rakentaminen alkoi syyskuussa 2005 (alaotsikot alla)

Rakennuslupa prosessi
Perustuksien teko
Rantatien teko
Hirsien siirto
Alahirret
Hirsikehikon nosto
Kattorakenteet
Eristäminen
Lattia
Ovi ja ikkunat

HipHeiHurraa ja Harjakaiset 11.11.2005

Rankan kahden kuukauden rakennuspinnistyksen jälkeen oli hienoa hellittää ja kokoontua Kymen Paviljongille juhlistamaan Myllytuvan harjakaisia. Innokasta rakennusjoukkoa oli mukavasti liikkeellä. Rakennuspölyt huuhdeltiin saunassa ja sen päälle maittoi Paviljongin Matin ja tyttöjen mainiot kiusaukset. Pienenä ohjelmanumerona katselimme rakennusaikaisia kuvia. Harjakaisväki ikuistettiin myös yhteiskuvaan, jossa oli 17 henkilöä ja erikseen kuvattiin vielä Siniä, joka ei ennättänyt yhteiskuvaan mukaan.

Juha Hakkaraisen fiktiivinen kuvaus Myllytuvan rakentamisesta (pdf-tiedosto)

Alkuun